Tarixdə ən ölümcül epidemiyanın səbəbləri açıqlandı - 4 ildə 25 milyon insan məhv olub...

1528489091_183008.jpg

Beynəlxalq tədqiqatçılar komandası yaşı 3800-ə çatan bubon taununun törədicisinin iki genomunu təhlil edib.

Moderator.az Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, alimlərə görə onlar infeksiyaların əcdadları sayılan taun çöpü ştammını aşkar ediblər. Bunlar Qara ölüm, Yustinianov taunu və Çində üçüncü pandemiya taunu yaradıb.

Yersinia pestis bakteriyası Qədim dünya dövrünün, Orta Əsrlərin və Yeni dövrün öldürücü pandemiyaların səbəbi olaraq görülür. Alimlər neolit və bürünc dövrünün bəzi mikroorqanizmlərin qədim nümunələrini analiz ediblər, amma onlar üçün xarakterik virulent ştammlara, genlərə malik deyildilər. Xüsusən, onlarda yaşam üçün DNT mövcud deyil, məməlilər arasında taun çöplərinin yaşaması üçün zəruri olan vektorları (daşıyıcısı) yoxdur.

Yeni ştammlar təxminən dörd min il əvvəl bu xəstəliyin iki qurbanının dəfn olunduğu məzardan götürülmüşdür. Genetik analizin nəticələri göstərib ki, insan qalıqları Şərqi Avropanın çöl və meşə-çöl sahələrinə aid olan mədəni-tarixi birliyə məxsusdur. Onlar eyni taun çöpü ştammından həlak olub.

Bu ilin yanvarında Oslo və Ferrare universitetindən olan tədqiqatçılar orta əsr Avropasında Qara ölüm adlanan bubon taununun pandemiyası siçovullar tərəfindən deyilən, insanlar tərəfindən yayılıb. Insanın hesabına yaşayan bitlər, birələr xəstəliyin yayılmasına səbəb olub. Bu xəstəlik Avropa və Asiyada 1347-1351 ildə 25 milyon insanı məhv edib. (bəzi yerlərdə əhalinin yarısı qırılıb)

Böyrəkləri tam təmizləyən resept: 2 soğan və 2 litr su

sogan1.jpg

Böyrək ən mühüm orqanlardan biridir. O toksinlərin qandan süzülməsinə və detoksifikasiyaya görə cavab verir. Buna görə də onu qorumaq və sağlamlığına nəzarət etmək lazımdır. Əks halda, əsl dəhşətə çevriləcək ciddi fəsadlarla üzləşə bilərsiniz. Çünki böyrəklərin iş orqanizmi təmizləməkdən ibarətdir, əgər onlar öz funksiyasını yerinə yetirə bilməzsə, onda bütün zəhərli maddələr bədəndə toplanacaq.

Qəbizliyi aradan qaldıran, arıqlamağa kömək edən faydalı yarma

arpayarmasi.jpg

Arpa yarması çox faydalı deyitik məhsuldur. Arpa bir çox vitaminlər (A, B, E, K) və minerallar (fosfor, selen, kalium, maqnezium, sink və s.), fol və nikotin turşuları, qidalı liflərlə zəngindir.

Arpa yarması sıyığı və bu yarmadan hazırlanmış tərəvəz supları bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizlikdən azad edir. Arpa yarması qidalı liflərlə olduqca zəngindir ki, bu liflər bağırsaqlara "süpürgə" kimi təsir edir.

Ümumiyyətlə arpa yarması mədə-bağırsaq sistemi üçün çox faydalıdır. Arpa yarmasının həlimi mədədə iltihab, qastrit, xoralar, eroziyalar zamanı çox yaxşı müalicəvi təsir edir. Belə həlim hazırlamaq üçün 250 qr arpa yarması üçün 1,5 l qaynar su görtürülür. Arpanın üzərinə su tökün və vam odda 30 dəqiqə ərzində qaynadın. Selikli həlim alınmalıdır. Bu həlimi soyuducuda saxlayın (2 gündən artıq saxlamaq olmaz) və gün ərzində 3 dəfə qida qəbulundan 20 dəqiqə əvvəl 100 ml həcmində qəbul edin. Həlim mədənin selikli qişasını qoruyur, xora və eroziyaların sağalmasını sürətləndirir, antiseptik və iltihabəleyhinə təsir göstərir.

Arpa yarması qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.

Bu yarma həmçinin arıqlamağa da kömək edir. Səhər yeməyi zamanı 1 boşqab apra yarması sıyığı yeyin. Bu sıyıq sizi uzun müddət ərzində toz saxlayacaq və nahar yeməyi zamanı siz daha az qida qəbul edəcəksiniz.

Kalium və maqneziumla zəngin olan arpa yarması ürək üçün də çox faydalıdır.

Saglamolun.Az

14 -dən səhifə 28

Əlaqəli xəbərlər