Böyrəklər bədəninizdə çox mühüm rol oynayır. Onlar sidik vasitəsilə tullantıların çıxarılmasına, hormonların istehsalına və qanınızdan toksinlərin və əlavə mayenin süzülməsinə cavabdehdirlər. Buna görə də böyrəklərinizə yaxşı qulluq etməli və onları sağlam saxlamağa çalışmalısınız. Təəssüf ki, bəzi qidalar onlara zərər verə bilər. Həddindən artıq yediyiniz zaman böyrəklərinizə zərər verən 7 məşhur qidanı təqdim edirik.
araz..az böyrəklərə zərər verən bəzi qidaları təqdim edir.
1. Avokado
Avokado son illərdə məşhur qida siyahısında yerini almağa başlayıb. Ancaq çox avokado istehlak etsəniz, xüsusilə böyrək xəstəliyiniz varsa, bu təhlükəli ola bilər. Bunun səbəbi bu meyvənin çox yüksək səviyyədə kalium olmasıdır. Orqanizmimizin də bu minerala ehtiyacı var, lakin çox miqdarda kalium bədəndə kramplara və nizamsız ritmlərə səbəb ola bilər.
2. Ət
Həddindən artıq ət yemək böyrək problemlərinə səbəb ola bilər, çünki heyvan zülallarının metabolizə edilməsi çox çətin ola bilər. Heyvan zülalları ilə zəngin bir pəhriz də böyrək daşlarının inkişafına səbəb ola bilər. Ətdə böyrək daşlarının ümumi səbəbi olan sidik turşusunun istehsalını stimullaşdıran yüksək miqdarda purinlər var. Bunun əvəzinə daha çox tərəvəz və qoz-fındıq yeyə və hələ də vücudunuzun ehtiyac duyduğu zülalları ala bilərsiniz.
3. Duz
Sağlam pəhrizdə maksimum 2300 mq natrium (təxminən bir çay qaşığı duz) olmalıdır. Əgər duzdan çox istifadə etsəniz, bu, böyrəklərinizi zədələyə və yüksək təzyiqə səbəb ola bilər. Böyrəklərinizi sağlam saxlamaq üçün yeməklərinizə duz yerinə ədviyyat və göyərti əlavə edə bilərsiniz.
4. Banan
Böyrək problemləriniz olduğundan şübhələnirsinizsə, sağlam qalmaq üçün yaxşı qidalanma və düzgün bəslənmə lazımdır. Bu, banan kimi bəzi qidaların istehlakını məhdudlaşdırmaq deməkdir, çünki onların tərkibində çox yüksək miqdarda kalium var və bu, böyrəkləri düzgün işləməyənlər üçün zərərli ola bilər.
5. Süd
Süd məhsulları vitamin və qida maddələri ilə zəngin olsa da, çox süd, qatıq və pendir faydadan çox zərər verə bilər. Bu, böyrəklərdə stress yarada bilən qidalarda olan yüksək fosforla əlaqədar ola bilər.
6. Tam buğda çörəyi
Tam buğda çörəyi sağlam və qidalıdır, lakin böyük miqdarda yeyildikdə, xüsusilə böyrək problemi olan insanlarda böyrəklərə daha çox zərər verə bilər. Bu, bu çörəyin tərkibində yüksək miqdarda fosfor və kalium olması ilə əlaqədardır.
araz.az xəbər portalı.
araz.az xəbər portalı.