Türkiyəli Diyet və Qidalanma eksperti Serab Gözəl qarpız istehlak edərkən diqqət yetirilməsi lazım olanları və qarpızın faydalarını izah edib. Gözəl, “Gündə ortalama 2-3 boşqab qarpız yemək olar, amma bu miqdar adama görə dəyişər” deyir.
Qarpızın sağlamlığa faydaları saymaqla bitmir. Bir boşqabı 50-60 kalori olan qarpız həm sərinlik verir, həm də şirin ehtiyacını qarşılayır. Ancaq qarpızın qəbulu adamın cinsiyyətinə, hərəkətinə, sağlamlıq vəziyyətinə, boy və kilosuna görə dəyişməlidi.
Qarpızı hər kəs istehlak edə bilər. Qarpızın maye məzmunu yüksək olduğu üçün böyrək xəstələrinin diqqət yetirərək yemələri məsləhətdir.
Şəkər xəstələri qarpız yeyə bilər, amma miqdara diqqət yetirməlidir. Çünki miqdar çox olsa qan şəkərini yüksəldər və arzuolunmaz vəziyyətə səbəb olar. Diyabetli kəslər qarpız istehlak edəcəkləri zaman boşqaba diqqət yetirməli – 1 paydan, 1 boşqabdan çox istehlak etməməlidir.
Qarpızın faydaları nələrdir?
* Gündəlik meyvə ehtiyacını qarşılayar.
* Lif ehtiva etdiyi üçün bağırsaqları işlədir.
* Qırmızı meyvələrdə antosiyanin və likopen yüksəkdir və bunlar ürək xəstəlikləri, infarkt və bəzi xərçəng növlərinə (xüsusilə prostat) qarşı müdafiə xarakterinə malikdir.
* Su ehtiva etdiyi üçün gündəlik maye ehtiyacını qarşılayar.
* C vitamini və folik turşu yüksəkdir. C vitamini xəstəliklərə qarşı müdafiə rolunu oynayanu ən yaxşı antioksidan vitaminlərdən biridir.
* Qırmızı meyvələr inflamasyonu azaldar və antioksidan xüsusiyyətlərə sahib bəzi flavonoidler ehtiva edər. Qarpızın bu səbəblə xəstəliklərə qarşı qoruyucu və immuniteti gücləndirici təsiri var.
Hazırladı: Turan
araz.az xəbər portalı.