Dadlı, ləzzətli və təravətləndirici limonlar çoxları üçün mətbəxin sevimli məhsuludur. 

araz.az-ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, dietoloqlar limonun verdiyi qida dəyərindən danışıblar.

Limon – sağlamlıq üçün faydaları

Dietoloq Erin Palinski-Ueyd bu meyvələrin müsbət “keyfiyyətləri” arasında aşağıdakıları xüsusilə vurğulayır:

Limon dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır (limon C vitamini ilə zəngindir, kollagen sintezini təşviq edir, elastik və parlaq dəri üçün çox vacibdir);

Limon böyrək daşlarının əmələ gəlməsi riskini azaldır (gündəlik su ilə qarışdırılan limon şirəsi konsentratının içilməsi sidikdə kalsiuma bağlanan limon turşusu duzunun səviyyəsini artıra bilər və böyrək daşlarının qarşısını almağa kömək edə bilər);

Limonlar dəmirin daha səmərəli udulmasına kömək edir (limonun tərkibindəki C vitamini dəmirin, xüsusən də bitki mənbələrindən qeyri-hem dəmirin udulmasını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər);

Limon orqanizmi antioksidantlarla təmin edir (limon flavonoidlərlə zəngindir, bu da onlara təbii antioksidant xüsusiyyətlər verə bilər; bu, immunitet sistemini və ümumi sağlamlığı gücləndirir).

Dietoloqlar limon istehlakının potensial riskləri barədə də xəbərdarlıq edirlər. Xüsusilə limonun tərkibində yüksək miqdarda limon turşusu olması diş minasını aşındıra və zamanla diş sağlamlığının pisləşməsinə səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, turşu reflü olan insanlar üçün çoxlu limon yemək, xüsusilə acqarına yeyildikdə, ürək yanmasına səbəb ola bilər. Həmçinin, sitrus meyvələri və şirələr ağız yaralarını qıcıqlandıra və pisləşdirə bilər.

araz.az xəbər portalı.