Bəzi araşdırmalar müəyyən meyvə şirələrinin özofagus xərçənginin inkişaf riskini 70% artırdığını müəyyən edib.
araz.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dünyada şəkər istehlakının artması ilə süni şəkildə şirinləşdirilmiş içkilər və meyvə şirələri ən çox yayılmış içkilərdən birinə çevrilir.
Hər iki növ içkinin ümumi xüsusiyyəti – onların tərkibində dadlandırıcılar, saxaroza və yüksək fruktoza qarğıdalı siropu var. Meyvə şirələri təbii olaraq antioksidantlar və mikroelementlərlə zəngin olsa da, onların sağlamlıq baxımından əsas çatışmazlığı şəkərin yüksək miqdar təşkil etməsidir.
Onlar həmçinin bütün meyvələrlə müqayisədə çox aşağı lif səviyyələrinə malikdirlər. Əsas təhlükə şirələrdə sərbəst şəkərin olmasıdır, çünki bu, həddindən artıq enerji istehlakına birbaşa kömək edir. Bu şirələrin müntəzəm istehlakı xərçəngin bilinən bir göstəricisi olan çəki artımına səbəb ola bilər.
Hazırda, şəkər və ya karbohidratları az olan bir pəhrizin xərçəng riskini azaltdığına dair çox dəlillərimiz yoxdur. Həkimlər yeganə istisnanın özofagus xərçəngi olduğunu deyib. Son araşdırma şəkər və şəkərli içkilərin bu növ xərçəngin inkişaf riskini 70% və ya daha çox artıra biləcəyini vurğulayır.
araz.az xəbər portalı.