İngiltərənin Kembric Universitetinin alimlərinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu orucun iltihabdan necə qoruduğuna dair araşdırmanın nəticələrini dərc edib.

araz.az    xəbər verir ki, immunitet sistemimiz iltihabla qarşılaşdığımız zaman zədələnmiş bölgələrə kimyəvi maddələri çağıraraq bədənimiz üçün lazımi müdafiəni təmin edir. Təəssüf ki, bir sıra amillər iltihabı gücləndirə və bədənə zərər verə bilər. Məsələn, yüksək kalorili pəhrizə riayət etmək, müxtəlif sağlamlıq vəziyyətlərinin əsasını immunitet sisteminin pozulması təşkil edir. Bundan əvvəlki araşdırmalar da oruc tutmağın iltihabdan qorunmağa kömək edə biləcəyini göstərib.

Beləliklə, İngiltərədəki Kembric Universitetinin alimlərinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu bu əlaqəni və bunun necə baş verə biləcəyini daha yaxından nəzərdən keçirib.

Tədqiqatçılar 500 kalorili yemək yemək, 24 saat yeməkdən çəkinmək və daha sonra başqa 500 kalorilik yemək tələb olunan 21 könüllüdən alınan qan nümunələrini araşdıraraq, oruc tutmaq nəticəsində araxidon turşusu adlı birləşmənin artdığını aşkar ediblər. Araxidon turşusu əvvəllər iltihabla əlaqəli bir yağ idi, lakin araxidon turşusunun iltihabı azaltmaq əvəzinə artırdığı düşünülürdü.

Kembric Universitetinin immunoloqu Clare Bryant qeyd edib ki, “Bu, pəhrizimizin dəyişdirilməsinin – xüsusən də oruc tutmaqla – bizi iltihabdan, xüsusilə də yüksək kalorili pəhrizlərlə əlaqəli bir çox xəstəliklərindən qorumasıdır”. Komanda laboratoriyada becərilmiş hüceyrələr üzərində testlər aparıb və müəyyən edib ki, araxidon turşusu NLRP3 iltihabı adlanan zülal kompleksinin fəaliyyətini azaldır.

“Araxidon turşusunun təsiri qısa müddətli olduğu üçün orucun Alzheimer və Parkinson xəstəliyi kimi xəstəliklərdən qoruyub-qorumadığını demək hələ tezdir, amma araşdırmalarımız artan elmi ədəbiyyata əlavə olaraq kalori məhdudlaşdırmasının sağlamlığa faydalarına işarə edir” – deyə, Braynt əlavə edib.

araz.az xəbər portalı.