Ayılar gözəl dərisi və dadlı ətinə görə qədim dövrlərdən bəri insanlar tərəfindən ovlanırdılar. Bu günə qədər altı növ ayı nəsli kəsilmək ərəfəsindədir və onların ovlanması qadağandır.

Ayılar əsasən Şimal yarımkürəsində yayılmışdır və qismən cənub yarımkürəsində yaşayırlar. Böyük ölçüsü, gizliliyi, kəskin qoxu hissi və qəddar xasiyyətinə görə ayı ovçuların sevimli hədəfi hesab olunur. Bu vəhşi heyvan müəyyən edilsə belə, onu ədalətli ovda öldürmək asan deyil, ancaq şirin bir şeyin yem kimi istifadə edildiyi tələyə salmaq asandır. Ayılar adətən gecə yaşayırlar və meşədə onlara rast gəlmək olduqca çətindir.

Orta əsrlərdə ayı əti yemək simvolik bir iş idi.

Ayının ən yaxşı hissələri pəncələr və budlardır. Dad baxımından ayı əti çox spesifikdir: yağlı, kobud teksturaya və şirin dada malikdir. Qəhvəyi ayının əti əsasən yemək üçün istifadə olunur. Ağ ayıları eskimosların əsas qida mənbəyi hesab olunur. Qütb ayısı əti adətən bişmiş, şorba və ya güveçdə qaynadılmış şəkildə verilir. Bu ət heç vaxt çiy yeyilmir və qaraciyər praktiki olaraq qida kimi istifadə edilmir: onun tərkibində çoxlu miqdarda A vitamini var və çox zəhərlidir.

Ayı ətinin dadı ayının nə yediyindən, yaşından və cinsindən asılıdır. Yetkin ayı əti ən yaxşı portağal suyu, qırmızı şərab və ya sirkə ilə marinadlanır. Bu onu daha yumşaq edəcək. Ayı ətinin dadı donuz və toyuq ətinə bənzəyir. Bununla belə, donuz ətindən daha çox yağ ehtiva edir.Bundan başqa ayı yağı pəhrizdə çox istifadəı olunur və faydalıdır.

Ayı ətinin kalori miqdarı təxminən 130 kkaldır.

Dəmir; Sink və B vitaminləri ilə zəngindir

Qida dəyəri: zülallar – 25,6 q, yağlar – 3,1 q, karbohidratlar – 0 q

Onu da qeyd edək ki,Rusiyada ayı ovu ən bahalı və maraqlı əyləncələrdən sayılır. (OXU24.COM)

araz.az xəbər portalı.